Tegenwoordig is het nodig na een dagje rijden apparaten met een batterij op te laden. Door standaardisatie kunnen de meeste apparaten met een USB stekker worden opgeladen. Om te voorkomen dat je voor ieder apparaat apart een adapter te moeten meenemen zijn er tegenwoordig adapters maar je drie of vier apparaten tegelijk kan opladen. In mijn geval is dat een telefoon, twee actie camera's en bluetooth helm headset. Met de Multi USB adapter nog maar één adapter, deze is drieweg is verkrijgbaar bij Ikea onder de naam koppla en kost slecht 7,99 euro.

 

 

Omdat ik nogal wat hobby's heb die tijd kosten is een boek lezen iets wat ik de vakantie doe. Normaliter ga ik dan naar de kringloopwinkel en zoek daar een paar boeken uit. Die gaan dan mee op vakantie en als we weer naar huis gaan dan doneer ik die boeken aan de bieb op de camping. Zo hoef ik ze niet meer mee naar huis te nemen en heeft iemand anders er misschien ook nog plezier van. Alleen dit jaar ben ik met de familie op motorvakantie geweest en bij de planning vooraf bleek dat er geen plaats was voor een boek of vijf. Dus heb ik aan de Kerstman een e-reader gevraagd. Een e-reader is eigenlijk een soort van tablet. Maar dan met als enig doel het lezen van boeken. Dit zie je vooral aan het scherm. Het scherm is ook in de volle zon te lezen, maar is niet verlicht. Bij het exemplaar wat ik heb gekocht kun je een ander kaftje kopen waar een ledlampje in zit, zo kun je ook in het donker lezen. Wat nog meer op valt is de lange accuduur. Een iPad of Andriod tablet is na 8 uur leeg. De Sony e-reader die ik heb kan circa 200 uur op een accu. Ik heb wat geëxperimenteerd met de type boeken. En mijn bevinding is dat de het specifieke epub formaat zich het beste leent als bestand voor de e-reader. Dat is vooral omdat epub formaat klein is en de letters gemakkelijk schalen. Ik heb ook de adobe pfd formaat geprobeerd maar dat ging toch minder goed. De e-reader is licht en gemakkelijk met één hand vast te houden. Je kunt bladeren met knoppen of door te vegen over het scherm. Er is een ingebouwd woordenboek maar dat heb ik eigenlijk nooit gebruikt. In de vakantie heb ik zo vier boeken van Ludlum gelezen en twee boeken van Tom Clancy uit de netforce serie. Hoewel ik eerst door negatieve ervaring met vroege andriod tablets behoorlijk sceptisch was ben ik helemaal overtuigd dat dit perfect is voor (motor)reizigers. Hoe kom je aan boeken? Ten eerste heeft de Sony e-reader WIFI, hiermee kun je op het internet bij BOL boeken kopen. Hiervoor is een optie op de e-reader. Ook kun je kijken of vrienden boeken aan je willen lenen. Als de nood echt hoog is kun je in de krochten van het internet genoeg boeken vinden, maar dat is niet netjes natuurlijk. De Sony e-reader kost circa 200 euro met het hoesje met led verlichting. De prijs voor de boeken op www.bol.com valt reuze mee. Ik moet eerlijkheidshalve melden dat mijn budget niet oneindig is en ik dus geen e-readers van andere merken heb geprobeerd. Er zijn zeker goedkopere exemplaren, maar de Sony kwam als beste uit de online vergelijking.

In mijn tanktas is het altijd een rommeltje geweest. Veel losse cameraspulletjes die in de tanktas door elkaar lagen. Als je iets zocht betekende over het algemeen dat de tanktas voor een deel leeg moest worden gemaakt. Vlak voor de vakantie was ik nog even bij de Ikea en bij de Ikea Family afdeling vond ik deze handige tasjes. In tanktas zitten nu drie van deze tasjes. Twee bevatten actioncam spulletjes en de laatste allerlei losse zaken zoals een zaklampje en een multitool. Het is nu lekker opgeruimd, ik kan alles terug vinden want alles zit keurig bij elkaar. Ook bij terugkomst kan ik de spulletjes ook weer netjes wegbergen. Ik kan deze dus aanbevelen en voor de kosten hoef je het niet te laten, zo kosten 2,95 euro.

 

De serieuze motorreiziger kampt altijd met een ruimte gebrek. Een uitkomst zijn aller mini's en probeer verpakkingen. Hier presenteer we een nieuw product van Karvan Cevitam, Karvan Cevitam GO. Dit is een klein flesje geconcentreerde limonade siroop in je favoriete smaak. Zo hoef je onderweg alleen een flesje water te kopen om toch een frisje te kunnen drinken.

Op het de forum rit van het BMW RT Forum heb ik Paul van Hooff ontmoet. Zelfs in een kort gesprek wist hij mij nieuwsgierigheid in mij op te wekken. Paul heeft het boek "Man in het zadel" geschreven. Het boek verteld over de avonturen die Paul samen met zijn Guus heeft beleeft op zijn motorreis van het meest noordelijke puntje van Alaska naar het meest zuidelijke punt van Argentinië. Het boek heb ik in één ruk uitgelezen. Man in het zadel is een must voor iedereen die graag een motorreis wil maken.Terwijl ik buiten Guus aan het bekijken was kwam hij nog even een praatje maken.