Nadat ik in het verleden in de omgeving op zoek moest naar een plankje of een platte steen voor onder de standaard heb ik daar een plankje voor gemaakt. Natuurlijk krijg je soms als relatiegeschenk welleens zoiets maar die waren voor mijn motorfiets van te dun materiaal. Dus heb ik van een snijplank van de Ikea zelf een plankje gemaakt. Uit de snijplank kun je ongeveer 3 standaardplankjes halen. Vervolgens ook een waarschuwingskoord van een remschijfslot aan gemaakt, hierdoor kun je plankje "oprapen" zonder van je motor af te stappen of rare capriolen voor uit te halen. Je leunt gewoon een beetje opzij en trekt met het koord het plankje onder de standaard vandaan en bergt hem op.

IMG 20180707 081310 sHier het plankje in gebruik in Trogir bij onze Balkan tour. Onderstaand plaatje laatst een batch gemaakt voor mijn fellow Highway Hornets.

IMG 20200106 211631

Na 10 jaar trouwe dienst neem ik afscheid van mijn HP mini laptop. Na alle veiligheid upgrades zelfs een zijstapje naar Linux blijkt processorkracht van dit laptopje het niet meer te kunnen bijbenen. Bij het zoeken naar een vervangend exemplaar is het me opgevallen dat er bijna geen echte laptopjes in 10 inch format meer zijn. Het is meestal een tablet met een toetsenbord. Beperkende factor is vrijwel altijd gebrek aan opslag capaciteit. De laptop gebruik voor opslaan van film en foto materiaal tijdens onze reizen. De HP is dan ook al over de hele wereld geweest, ook in de koffers van de motorfiets, tot en met dwars door de Sahara in 2017. De kwaliteit van de huidige actioncams is zo hoog dat film niet meer te bekijken was op de HP. 

SAM 1457Nu dan de nieuwe, het is geworden -drum roll- de Lenovo Ideapad. Voorzien van een intel celeron N4000 procesor, 4gb geheugen,128Gb SSD en een 14 inch scherm. Daarnaast een SD slot, twee USB 3.0, een USB-C slot en een HDMI poort. Connectiviteit bestaat uit WIFI AC standaard en bluetooth 4.0. De Lenovo Ideapad is nog steeds geen snelheidsmonster maar het kan wat ik wil, basis dingen zoals mail, internetten maar ook het film materiaal dat we met reizen maken bekijken en opslaan. Er is niet overdadig veel opslag maar met een externe harde schijf is dat op te lossen. Het gewicht van de laptop, altijd belangrijk op de motor is slechts 1,74 Kg.

Lenovo IdeapadDe afmetinging van de Lenovo zijn uiteraard groter dan de HP en er was ook een 11 inch Lenovo maar deze had een minder krachtige processor. Dus is het deze geworden. Er zijn versies van deze laptop met een intel i3 of i5 processor maar dan ga je richting de 700 euro versus nu net 400 euro inclusief de hoes. Heel ervaring heb ik op dit moment nog niet met dit toestel, ik gisteravond het ding uitgepakt en als eerste de bloatware verwijderd. Bloatware is software dat door de leverancier wordt voorgeinstalleerd maar dit betreft vaak "probeer software" met een tijdelijke licentie, of softare die allerlei gegevens naar de leverancier stuurt "ter verbetering van hun product". Door de jaren ervaring weet ik wat ik prettig vindt en door de beperkte opslagruimte wil ik ook enkel het hoognodige installeren, Via het werk kan ik gebruik maken van het microsoft home use policy en en voor slechts 13 euro een compleet Microsoft Office 2019 aanschaffen. Deze geinstalleerd, nog goedkoper is om het gratis Libere office te installeren maar ik ben nu eenmaal gehecht aan MS Office en heb geen zin in een leercurve voor een ander product. Daarnaast, natuurlijk zou ik bijna zeggen, Garmin Basecamp geinstallerd om routes onderweg te kunnen aanpassen. Ook natuurlijk weer persoonlijke smaak, er is ander software die je daarvoor kan gebruiken. Ik ben benieuwd wat de batterijduur is, ik wel kunnen zien dat deze niet zonder meer te vervangen is. De SSD schijf maakt dat de Lenovo snel opstart dat is heel prettig. Voor het monteren van video heb ik nog geen software geinstalleerd, ik denk niet of de processor daar krachtig genoeg voor is. Al met al een flinke upgrade. Ik zag trouwens dat er ook externe SSD drives zijn die ongeveer een kwart van de omvang van een 2,5 inch externe drive hebben en ook niet zoveel energie behoeven. Misschien een volgende upgrade.

Tegenwoordig is het nodig na een dagje rijden apparaten met een batterij op te laden. Door standaardisatie kunnen de meeste apparaten met een USB stekker worden opgeladen. Om te voorkomen dat je voor ieder apparaat apart een adapter te moeten meenemen zijn er tegenwoordig adapters maar je drie of vier apparaten tegelijk kan opladen. In mijn geval is dat een telefoon, twee actie camera's en bluetooth helm headset. Met de Multi USB adapter nog maar één adapter, deze is drieweg is verkrijgbaar bij Ikea onder de naam koppla en kost slecht 7,99 euro.

 

 

Omdat ik nogal wat hobby's heb die tijd kosten is een boek lezen iets wat ik de vakantie doe. Normaliter ga ik dan naar de kringloopwinkel en zoek daar een paar boeken uit. Die gaan dan mee op vakantie en als we weer naar huis gaan dan doneer ik die boeken aan de bieb op de camping. Zo hoef ik ze niet meer mee naar huis te nemen en heeft iemand anders er misschien ook nog plezier van. Alleen dit jaar ben ik met de familie op motorvakantie geweest en bij de planning vooraf bleek dat er geen plaats was voor een boek of vijf. Dus heb ik aan de Kerstman een e-reader gevraagd. Een e-reader is eigenlijk een soort van tablet. Maar dan met als enig doel het lezen van boeken. Dit zie je vooral aan het scherm. Het scherm is ook in de volle zon te lezen, maar is niet verlicht. Bij het exemplaar wat ik heb gekocht kun je een ander kaftje kopen waar een ledlampje in zit, zo kun je ook in het donker lezen. Wat nog meer op valt is de lange accuduur. Een iPad of Andriod tablet is na 8 uur leeg. De Sony e-reader die ik heb kan circa 200 uur op een accu. Ik heb wat geëxperimenteerd met de type boeken. En mijn bevinding is dat de het specifieke epub formaat zich het beste leent als bestand voor de e-reader. Dat is vooral omdat epub formaat klein is en de letters gemakkelijk schalen. Ik heb ook de adobe pfd formaat geprobeerd maar dat ging toch minder goed. De e-reader is licht en gemakkelijk met één hand vast te houden. Je kunt bladeren met knoppen of door te vegen over het scherm. Er is een ingebouwd woordenboek maar dat heb ik eigenlijk nooit gebruikt. In de vakantie heb ik zo vier boeken van Ludlum gelezen en twee boeken van Tom Clancy uit de netforce serie. Hoewel ik eerst door negatieve ervaring met vroege andriod tablets behoorlijk sceptisch was ben ik helemaal overtuigd dat dit perfect is voor (motor)reizigers. Hoe kom je aan boeken? Ten eerste heeft de Sony e-reader WIFI, hiermee kun je op het internet bij BOL boeken kopen. Hiervoor is een optie op de e-reader. Ook kun je kijken of vrienden boeken aan je willen lenen. Als de nood echt hoog is kun je in de krochten van het internet genoeg boeken vinden, maar dat is niet netjes natuurlijk. De Sony e-reader kost circa 200 euro met het hoesje met led verlichting. De prijs voor de boeken op www.bol.com valt reuze mee. Ik moet eerlijkheidshalve melden dat mijn budget niet oneindig is en ik dus geen e-readers van andere merken heb geprobeerd. Er zijn zeker goedkopere exemplaren, maar de Sony kwam als beste uit de online vergelijking.

In mijn tanktas is het altijd een rommeltje geweest. Veel losse cameraspulletjes die in de tanktas door elkaar lagen. Als je iets zocht betekende over het algemeen dat de tanktas voor een deel leeg moest worden gemaakt. Vlak voor de vakantie was ik nog even bij de Ikea en bij de Ikea Family afdeling vond ik deze handige tasjes. In tanktas zitten nu drie van deze tasjes. Twee bevatten actioncam spulletjes en de laatste allerlei losse zaken zoals een zaklampje en een multitool. Het is nu lekker opgeruimd, ik kan alles terug vinden want alles zit keurig bij elkaar. Ook bij terugkomst kan ik de spulletjes ook weer netjes wegbergen. Ik kan deze dus aanbevelen en voor de kosten hoef je het niet te laten, zo kosten 2,95 euro.

 

Deze website maakt gebruik van cookies enkel om de website goed te laten functioneren, er wordt geen persoonlijke data vastgelegd.
Ok