Na 10 jaar trouwe dienst neem ik afscheid van mijn HP mini laptop. Na alle veiligheid upgrades zelfs een zijstapje naar Linux blijkt processorkracht van dit laptopje het niet meer te kunnen bijbenen. Bij het zoeken naar een vervangend exemplaar is het me opgevallen dat er bijna geen echte laptopjes in 10 inch format meer zijn. Het is meestal een tablet met een toetsenbord. Beperkende factor is vrijwel altijd gebrek aan opslag capaciteit. De laptop gebruik voor opslaan van film en foto materiaal tijdens onze reizen. De HP is dan ook al over de hele wereld geweest, ook in de koffers van de motorfiets, tot en met dwars door de Sahara in 2017. De kwaliteit van de huidige actioncams is zo hoog dat film niet meer te bekijken was op de HP. 

SAM 1457Nu dan de nieuwe, het is geworden -drum roll- de Lenovo Ideapad. Voorzien van een intel celeron N4000 procesor, 4gb geheugen,128Gb SSD en een 14 inch scherm. Daarnaast een SD slot, twee USB 3.0, een USB-C slot en een HDMI poort. Connectiviteit bestaat uit WIFI AC standaard en bluetooth 4.0. De Lenovo Ideapad is nog steeds geen snelheidsmonster maar het kan wat ik wil, basis dingen zoals mail, internetten maar ook het film materiaal dat we met reizen maken bekijken en opslaan. Er is niet overdadig veel opslag maar met een externe harde schijf is dat op te lossen. Het gewicht van de laptop, altijd belangrijk op de motor is slechts 1,74 Kg.

Lenovo IdeapadDe afmetinging van de Lenovo zijn uiteraard groter dan de HP en er was ook een 11 inch Lenovo maar deze had een minder krachtige processor. Dus is het deze geworden. Er zijn versies van deze laptop met een intel i3 of i5 processor maar dan ga je richting de 700 euro versus nu net 400 euro inclusief de hoes. Heel ervaring heb ik op dit moment nog niet met dit toestel, ik gisteravond het ding uitgepakt en als eerste de bloatware verwijderd. Bloatware is software dat door de leverancier wordt voorgeinstalleerd maar dit betreft vaak "probeer software" met een tijdelijke licentie, of softare die allerlei gegevens naar de leverancier stuurt "ter verbetering van hun product". Door de jaren ervaring weet ik wat ik prettig vindt en door de beperkte opslagruimte wil ik ook enkel het hoognodige installeren, Via het werk kan ik gebruik maken van het microsoft home use policy en en voor slechts 13 euro een compleet Microsoft Office 2019 aanschaffen. Deze geinstalleerd, nog goedkoper is om het gratis Libere office te installeren maar ik ben nu eenmaal gehecht aan MS Office en heb geen zin in een leercurve voor een ander product. Daarnaast, natuurlijk zou ik bijna zeggen, Garmin Basecamp geinstallerd om routes onderweg te kunnen aanpassen. Ook natuurlijk weer persoonlijke smaak, er is ander software die je daarvoor kan gebruiken. Ik ben benieuwd wat de batterijduur is, ik wel kunnen zien dat deze niet zonder meer te vervangen is. De SSD schijf maakt dat de Lenovo snel opstart dat is heel prettig. Voor het monteren van video heb ik nog geen software geinstalleerd, ik denk niet of de processor daar krachtig genoeg voor is. Al met al een flinke upgrade. Ik zag trouwens dat er ook externe SSD drives zijn die ongeveer een kwart van de omvang van een 2,5 inch externe drive hebben en ook niet zoveel energie behoeven. Misschien een volgende upgrade.

Deze website maakt gebruik van cookies enkel om de website goed te laten functioneren, er wordt geen persoonlijke data vastgelegd.
Ok