Algemeen

De tijden waar bij je moest navigeren via een kaart in je tanktas of via een bolletje streepje route beschrijving zijn lang vervlogen. Tegenwoordig kan ook de motorrijder beschikken over een elektronisch navigatie apparaat. De concurrentie in navigatiesystemen voor auto’s is moordend na de introductie door de grote merken is de markt inmiddels overspoeld met producten van andere leveranciers waardoor de prijs sterk gedaald is waardoor auto navigatie vrijwel voor iedereen bereik baar is. Dat is bij motornavigatie niet het geval.

Motornavigatie

We spreken van motornavigatie indien het navigatietoestel door de leverancier specifiek ontworpen is voor het gebruik op de motorfiets. De markt voor motornavigatiesystemen wordt gedomineerd door twee merken, Garmin en TomTom. De nieuwste motornavigatie systemen zijn meer dan alleen navigatie, het zijn ook bibliotheken met nuttige punten, muziekspeler en handsfree voor je telefoon. Welk apparaat het meest geschikt is voor jou is afhankelijk van wat je ermee wil doen en een beetje hoe je in de wedstrijd staat. Wil je van A naar B navigeren ontlopen de merken elkaar niet, dit is basis functionaliteit die prima in orde is. Ben je een beetje een nerd zoals ik en wil je veel zaken naar je eigen hand zetten dan is Garmin Zumo XT jouw apparaat. Wil je gewoon een leuke route rijden die het apparaat met een paar handelingen voor je maakt dan is de TomTom Rider misschien meer geschikt apparaat. Wil je buiten de gebaande paden, off road dus dan gaat dit op moment van schrijven alleen met het apparaat van Garmin. Deze ondersteunt het laden van tracks, daarover later meer. Beide merken ondersteunen inmiddels het laden van routes in het GPX format.

garmin zumo xt europe motornavigatie 2

Smartphone

Een snel groeiende groep motorrijders gebruikt geen dedicated navigatiesysteem maar de smartphone die de meesten van ons toch al bij zich hebben. De smartphone heeft dus niet alleen het fototoestel en voor een groot deel ook de filmcamera verdrongen maar nu lijkt ook het navigatiesysteem hieraan ten prooi te vallen. Er is een breed aanbod van navigatiesoftware zowel in het Andriod alsmede Apple appstore. De keuze is zo breed dat daar apart artikel aan gewijd moet worden. Met de smartphone als navigatie is er niet alleen een breed scala aan navigatieapps beschikbaar maar ook bevestigingssystemen voor op de motor. In het verleden was een groot voordeel van motornavigatiesystemen dat het kaartmateriaal op het apparaat zelf staat, terwijl die bij smartphones een verbinding met het internet nodig hebben. Met dalen van de prijzen voor roaming internet is dit in ieder geval in Europa geen probleem meer. De hoeveelheid beschikbare informatie op het internet is als het ware geëxplodeerd. Wie kan zich nog voorstellen dat je hotels moet zoeken zonder booking.com nog maar te zwijgen van andere mogelijkheden voor overnachten als AirBnB of CouchSurfing. Al deze informatie is beschikbaar op je smartphone. Betekend dit het einde van de motornavigatie systemen? Waarschijnlijk niet, ook Garmin en TomTom zitten niet stil. Want met het  steeds krachtiger worden van de hardware van smartphones stijgt ook de prijs. De vlaggenschepen van Apple en Samsung kosten meer dan 1000 euro, het ligt helemaal aan jou of je dat aan het stuur van je motor wilt bevestigen. Dat is toch vlug twee maal de prijs van motornavigatie systeem. Kijk je naar de nieuwste telg in de Garmin familie de Zumo XT dan zie je dat dit navigatiesysteem veel informatie via je smartphone beschikbaar maakt in je navigatiesysteem zonder dat je van app hoeft te wisselen. Ook informatie over toerischtische lokaties die je kunt bezoeken inclusief recenties uit websites zoals Foursquare en iOverlander. Dus er valt echt wat te kiezen.

Calimoto app apk free download Youth Apps

Off-road navigatie

 

Ik ben een fan geworden van off-road rijden. Een grote trip naar Marokko gemaakt en helemaal verliefd geraakt. Off-road zijn er veelal geen wegen ingetekend voor turn-by-turn navigatie in het kaartmateriaal, als je al gebruikt maakt van wegen en paden. In plaats van routes wordt gebruik gemaakt van tracks, dit is een lijn op de kaart die je met je positie indicator moet volgen. De huidige TomTom kan dit niet. Garmin wel en ook voor de smartphone zijn navigatieapps beschikbaar die dit ondersteunen. Bij mijn reis naar Marokko heb ik gebruik van twee navis, naast de Garmin Zumo had ik ook (als veiligheid) een outdoor navigatiesysteem de Garmin E-trex Touch35. Wel een klein scherm maar prima te doen. En blij dat ik dat gedaan heb, het gaf me veel zekerheid.

Digitaal dashboard

De allernieuwste ontwikkeling op motoren is het digitale dashboard. BMW heeft na BMW heeft op haar dashboard navigatie beschikbaar gemaakt. Via de BMW connected app op je telefoon maak je of selecteer je een route en op je dashboard verschijnt een pijl bij iedere verkeerssituatie waar je een keuze moet maken, die meest recente laten ook de kaart weergave zien. Hier zie je dus een convergentie van dashboard, navigatie, boordcomputer en handsfree set. Waarschijnlijk vergeet ik nog functionaliteit. Ik gebruik de motor ook vaak als dagelijks rijder en dan neem ik geen navigatie mee, ik weet waar ik woon en werk. Maar moet je onverhoeds toch naar elders dan is toch handig om je smartphone even het adres op te zoeken en vervolgens via het dashboard navigatie aanwijzingen te krijgen. Eigenlijk hoef je dus geen keuze te maken ik laat de situatie dicteren welke navigatie mogelijkheid dat ik gebruik.

DSC 0355

Routes

Hoewel ondersteund door software is het maken van een leuke route best veel werk, zeker als je voor de verschillende systemen een zelfde route moet opleveren. Uit motortoertochten uit het verleden blijkt dat het heel moeilijk is deze gelijk te krijgen. Verschillende navigatiesystemen en applicaties gebruiken eigen route algoritmes. Dat kan storend zijn maar als je voor de belangrijke punten een waypoint gebruikt dan kan er eigenlijk alleen verschil zijn in de tussenliggende trajecten. Om meerdere redenen maak ik vooraf een route. De primaire reden is dat ik maar een beperkt aantal vakantiedagen voor motorrijden beschikbaar heb. Dan wil ik zeker geen mooie wegen missen, hoewel dat misschien minder avontuurlijk is. Tegelijkertijd kun je natuurlijk gewoon van de route afwijken, het is slechts een plan. Het ontwikkelen van de route betekend voor mij ook voorpret in de wintermaanden. De route geeft natuurlijk een stukje rust, ik plan bijvoorbeeld pauzes hoef ik niet te zoeken tijdens rijden. Tegelijkertijd is dit wet van meden en perzen, ik kan immers stoppen waar en wanneer ik wil. Inmiddels zijn er op het internet meerdere sites waarmee je een route kan maken dat hoeft allang niet meer op de PC. Ik ben zelf nog wel een groot aanhanger van Basecamp van Garmin maar ik vrees dat de dagen van deze software zijn geteld, er is de laatste jaren geen functionaliteit toegevoegd. Wil je zelf routes maken kijk dan eens op de volgende websites;

Kurviger

Algemeen

De tijden waar bij je moest navigeren via een kaart in je tanktas of via een bolletje streepje route beschrijving zijn lang vervlogen. Tegenwoordig kan ook de motorrijder beschikken over een elektronisch navigatie apparaat. De concurrentie in navigatiesystemen voor auto’s is moordend. Na de introductie door de grote merken is de markt inmiddels overspoeld met producten van andere leveranciers waardoor de prijs sterk gedaald is. Hierdoor is auto navigatie vrijwel voor iedereen bereik baar.

 Motornavigatie

Garmin Zumo660We spreken van motornavigatie indien het navigatietoestel door de leverancier specifiek ontworpen is voor het gebruikt op de motorfiets. Het merk Garmin heeft al lang navigatiesystemen voor de motorfiets in zijn assortiment. TomTom bracht voor het eerst in 2005 de TomTom rider op de markt, recent opgevolgd door de TomTom urban rider. Hobbyisten maken ook soms gebruik van een autonavigatiesysteem in een waterdicht hoesje. Welk navigatiesysteem voor jouw werkt is sterk afhankelijk van wat je er mee wilt doen en wat je er dan van verwacht. Ik was een hobbyist die in eerste instantie een autonavigatiesysteem op de motor heb gebruikt. Dat functioneert tot op zeker hoogte prima.  Een motornavigatiesysteem heeft als voordeel dat deze waterdicht is en er een (helm) headset door middel van bluetooth op aangesloten kan worden.  Een autonavigatie heeft over het algemeen enkel bluetooth om als handsfreeset voor de telefoon te dienen. Als je kiest voor een autonavigatiesysteem kun je het beste kiezen voor exemplaar met een audio-uit aansluiting zo kun je toch de aanwijzingen horen. Dit is qua rijveiligheid te verkiezen boven je blik afwenden van de weg. Eén van de grootste nadelen voor mij was voor mij de reflectie van het kunststofscherm. Daarnaast was aan mijn exemplaar niet handig als je waypoint mist, het systeem probeert je dus weer terug te sturen naar dat waypoint. An sich niet erg als dat waypoint te bereiken is, hier over later meer als we het over routes gaan hebben.  Mijn advies is tocht te kiezen voor een motornavigatie als je van plan bent regelmatig van navigatie op de motor gebruik gaat maken. Ga je vaker in groepsverband rijden dan is de Garmin Zumo het beste apparaat. Met de Garmin Zumo wordt software mee geleverd waarmee je zelf routes kan ontwerpen en op je toestel kan laden. Deze route wordt door het toestel niet opnieuw berekend en dus zoals ontworpen gereden. Voor TomTom is  het programma Tyre ontworpen. Hiermee kun je routes voor TomTom ontwerpen door waypoints dusdanig op de kaart te plaatsten zodat de route die je voor ogen hebt zichtbaar wordt. Het apparaat berekend echter de route altijd opnieuw waardoor, door verschillen in algoritmes voor het berekenen van routes,  de route mogelijk anders verloot dan je had gepland. Rij je vaak alleen en ben je niet zo van het plannen dan is de TomTom het apparaat voor jouw. De huidige TomTom Urban Rider heeft een optie ”kronkelroutes” die volledig automatisch een voor motorrijders uitdagende route berekend. Tenslotte is persoonlijke smaak uiteraard ook een van de criteria. Het apparaat van TomTom is volgens  sommige gebruiker intuïtiever dan het apparaat van Garmin. Als je de Garmin Zumo 660 en de TomTom Urban Rider Pro vergelijkt op prijs dan is er weinig verschil tussen beide producten.  Zeker als je de houder met oplader koopt voor de TomTom, deze wordt niet met het apparaat meegeleverd. Voor de kleinere beurs is er een alternatief op de markt, een Chinees apparaat de Rage. Deze wordt standaard voorzien van IGO software. Maar anders dan andere navigatiesystemen kun je op dit apparaat navigatie software installeren die geschikt is voor het Windows CE besturingssysteem. Op Motor-Forum is groep enthousiaste gebruikers ontstaan. Inmiddels hebben we ook een Rage in bezit. Het apparaat ziet er degelijk uit en IGO is prettige software. Routes kunnen eenvoudig als KML format op het apparaat worden opgeslagen. Een minpuntje is dat het begeleverde bevestigingsmateriaal, hoewel erg compleet, van mindere kwaliteit is. Maar gezien de prijs van rammount spullen is het niet vreemd, voor wat dit apparaat kost.

 TomTom Urban Rider

Routes

Hoewel ondersteund door software is het maken van een leuke route best veel werk zeker als je voor de verschillende systemen een zelfde route moet opleveren. Uit motortoertochten uit het verleden blijkt dat het heel moeilijk is deze gelijk te krijgen. Dat kan storend zijn maar als je voor de belangrijke punten een waypoint gebruikt dan kan er eigenlijk alleen verschil zijn in de tussenliggende trajecten. Als je een route wil gaan maken is het natuurlijk zaak om het  gebied waarin je wil gaan rijden eerst te bedenken. Je kunt dan op het internet een verkenning doen, er zijn veel mensen die een verslag op het internet hebben gezet met een linkje naar de routes. Verder heeft de ANWB ook de reiswijzer. Dit is een applicatie waar een groot aantal routes inzitten die je voor een klein bedrag kunt kopen. Maar helemaal zelf maken is natuurlijk goed voor veel voorpret. Ik begin altijd met de ouderwetse papieren kaart. Hierop behoud je het overzicht in welke hoofdrichting je wil gaan plannen. Probeer in de route lussen te maken, zo kun je een afkorting maken als het niet mee zit. Op de Michelin kaarten staan de mooie wegen gemarkeerd met een groen lijntje ernaast, deze zijn dus te verkiezen boven andere wegen. Tenslotte vind ik het zelf leuk om veel hoogte verschil te hebben. Wegen over grote hoogte verschillen zijn meestal voorzien van haarspeld bochten.  Over het algemeen kun je twee soorten routes maken. Routes met een centraal punt, de locatie waar je hotel of camping is, of een doorlopende route met overnachtingen onderweg. De laatste is wat meer avontuurlijk waarbij de eerste meer rust geeft. Bovendien kun je je bagage achter laten en als het een keer slecht weer is kun je gewoon een dagje overslaan. Op youtube staan instructie filmpjes over het maken van routes met mapsource en basecamp beide producten van Garmin. Voor gebruikers van een TomTom navigatie apparaat heeft Jan Boersma het programma Tyre gemaakt. Dit programma heeft ongeveer de zelfde functionaliteit als Mapsource. Tyre maakt gebruik van Google Maps voor plaatsen van waypoints en routering. Ik gebruik Tyre met plezier om routes die ik Mapsource heb gemaakt voor TomTom gebruikers de route te maken. 

Deze website maakt gebruik van cookies enkel om de website goed te laten functioneren, er wordt geen persoonlijke data vastgelegd.
Ok