Algemeen
De tijden waar bij je moest navigeren via een kaart in je tanktas of via een bolletje streepje route beschrijving zijn lang vervlogen. Tegenwoordig kan ook de motorrijder beschikken over een elektronisch navigatie apparaat. De concurrentie in navigatiesystemen voor auto’s is moordend. Na de introductie door de grote merken is de markt inmiddels overspoeld met producten van andere leveranciers waardoor de prijs sterk gedaald is. Hierdoor is auto navigatie vrijwel voor iedereen bereik baar.
Motornavigatie
We spreken van motornavigatie indien het navigatietoestel door de leverancier specifiek ontworpen is voor het gebruikt op de motorfiets. Het merk Garmin heeft al lang navigatiesystemen voor de motorfiets in zijn assortiment. TomTom bracht voor het eerst in 2005 de TomTom rider op de markt, recent opgevolgd door de TomTom urban rider. Hobbyisten maken ook soms gebruik van een autonavigatiesysteem in een waterdicht hoesje. Welk navigatiesysteem voor jouw werkt is sterk afhankelijk van wat je er mee wilt doen en wat je er dan van verwacht. Ik was een hobbyist die in eerste instantie een autonavigatiesysteem op de motor heb gebruikt. Dat functioneert tot op zeker hoogte prima. Een motornavigatiesysteem heeft als voordeel dat deze waterdicht is en er een (helm) headset door middel van bluetooth op aangesloten kan worden. Een autonavigatie heeft over het algemeen enkel bluetooth om als handsfreeset voor de telefoon te dienen. Als je kiest voor een autonavigatiesysteem kun je het beste kiezen voor exemplaar met een audio-uit aansluiting zo kun je toch de aanwijzingen horen. Dit is qua rijveiligheid te verkiezen boven je blik afwenden van de weg. Eén van de grootste nadelen voor mij was voor mij de reflectie van het kunststofscherm. Daarnaast was aan mijn exemplaar niet handig als je waypoint mist, het systeem probeert je dus weer terug te sturen naar dat waypoint. An sich niet erg als dat waypoint te bereiken is, hier over later meer als we het over routes gaan hebben. Mijn advies is tocht te kiezen voor een motornavigatie als je van plan bent regelmatig van navigatie op de motor gebruik gaat maken. Ga je vaker in groepsverband rijden dan is de Garmin Zumo het beste apparaat. Met de Garmin Zumo wordt software mee geleverd waarmee je zelf routes kan ontwerpen en op je toestel kan laden. Deze route wordt door het toestel niet opnieuw berekend en dus zoals ontworpen gereden. Voor TomTom is het programma Tyre ontworpen. Hiermee kun je routes voor TomTom ontwerpen door waypoints dusdanig op de kaart te plaatsten zodat de route die je voor ogen hebt zichtbaar wordt. Het apparaat berekend echter de route altijd opnieuw waardoor, door verschillen in algoritmes voor het berekenen van routes, de route mogelijk anders verloot dan je had gepland. Rij je vaak alleen en ben je niet zo van het plannen dan is de TomTom het apparaat voor jouw. De huidige TomTom Urban Rider heeft een optie ”kronkelroutes” die volledig automatisch een voor motorrijders uitdagende route berekend. Tenslotte is persoonlijke smaak uiteraard ook een van de criteria. Het apparaat van TomTom is volgens sommige gebruiker intuïtiever dan het apparaat van Garmin. Als je de Garmin Zumo 660 en de TomTom Urban Rider Pro vergelijkt op prijs dan is er weinig verschil tussen beide producten. Zeker als je de houder met oplader koopt voor de TomTom, deze wordt niet met het apparaat meegeleverd. Voor de kleinere beurs is er een alternatief op de
markt, een Chinees apparaat de Rage. Deze wordt standaard voorzien van IGO software. Maar anders dan andere navigatiesystemen kun je op dit apparaat navigatie software installeren die geschikt is voor het Windows CE besturingssysteem. Op Motor-Forum is groep enthousiaste gebruikers ontstaan. Inmiddels hebben we ook een Rage in bezit. Het apparaat ziet er degelijk uit en IGO is prettige software. Routes kunnen eenvoudig als KML format op het apparaat worden opgeslagen. Een minpuntje is dat het begeleverde bevestigingsmateriaal, hoewel erg compleet, van mindere kwaliteit is. Maar gezien de prijs van rammount spullen is het niet vreemd, voor wat dit apparaat kost.
Routes
Hoewel ondersteund door software is het maken van een leuke route best veel werk zeker als je voor de verschillende systemen een zelfde route moet opleveren. Uit motortoertochten uit het verleden blijkt dat het heel moeilijk is deze gelijk te krijgen. Dat kan storend zijn maar als je voor de belangrijke punten een waypoint gebruikt dan kan er eigenlijk alleen verschil zijn in de tussenliggende trajecten. Als je een route wil gaan maken is het natuurlijk zaak om het gebied waarin je wil gaan rijden eerst te bedenken. Je kunt dan op het internet een verkenning doen, er zijn veel mensen die een verslag op het internet hebben gezet met een linkje naar de routes. Verder heeft de ANWB ook de reiswijzer. Dit is een applicatie waar een groot aantal routes inzitten die je voor een klein bedrag kunt kopen. Maar helemaal zelf maken is natuurlijk goed voor veel voorpret. Ik begin altijd met de ouderwetse papieren kaart. Hierop behoud je het overzicht in welke hoofdrichting je wil gaan plannen. Probeer in de route lussen te maken, zo kun je een afkorting maken als het niet mee zit. Op de Michelin kaarten staan de mooie wegen gemarkeerd met een groen lijntje ernaast, deze zijn dus te verkiezen boven andere wegen. Tenslotte vind ik het zelf leuk om veel hoogte verschil te hebben. Wegen over grote hoogte verschillen zijn meestal voorzien van haarspeld bochten. Over het algemeen kun je twee soorten routes maken. Routes met een centraal punt, de locatie waar je hotel of camping is, of een doorlopende route met overnachtingen onderweg. De laatste is wat meer avontuurlijk waarbij de eerste meer rust geeft. Bovendien kun je je bagage achter laten en als het een keer slecht weer is kun je gewoon een dagje overslaan. Op youtube staan instructie filmpjes over het maken van routes met mapsource en basecamp beide producten van Garmin. Voor gebruikers van een TomTom navigatie apparaat heeft Jan Boersma het programma Tyre gemaakt. Dit programma heeft ongeveer de zelfde functionaliteit als Mapsource. Tyre maakt gebruik van Google Maps voor plaatsen van waypoints en routering. Ik gebruik Tyre met plezier om routes die ik Mapsource heb gemaakt voor TomTom gebruikers de route te maken.