Hoewel in diverse fora de meningen uiteenlopen tussen voor en tegenstanders zijn de Highway Hornets aanhanger van motorcommunicatie systemen. De motorcommunicatiesystemen hebben inmiddels een hele evolutie doorgemaakt. Parallel aan die evolutie van deze systemen hebben we eigenlijk deze evolutie gevolgd. Begonnen met PMR (Personal Mobile Radio) eigenlijk een walky-talky bleek de verstaanbaarheid en de wirwar aan bedrading onhandig.
Hierna over op bluetooth communicatiesystemen op de helm, beter maar bereik was klein en er konden maximaal 2 rijders worden gekoppeld. De volgende generatie bluetooth systemen werd het bereik beter en omdat de de systemen twee kanalen had kom je tot 5 rijders koppelen De eerste rijder koppelt (pairing in vaktermen) met zijn A kanaal met de rijder achter hem op diens A kanaal. Vervolgens paird die rijder zijn B-kanaal met de rijder die achter hem rijdt, en zo voort. Hoewel het absoluut een verbetering was ten opzichte van de vorige generatie was het een gevoelig systeem voor positie wisselingen
Als je naar achteren in de rij verhuisde kon het zijn dat de afstand met diegene waar je mee gepaird had te groot werd met als gevolg dat de hele communicatie met de voorste rijder instort. Daarnaast in groepscommunicatie en gepaird aan de navi was te veel van het goede waardoor de communicatie stopte. Als gevolg heb ik dus de verbinding met de navi gebroken waardoor ik af en toe een afslag mis omdat ik zit te suffen euhhh van de omgeving geniet.
De huidige generatie lost veel van deze problemen op en kenmerkt zich door veelzijdigheid. Zo kunnen de huidige systemen 15 rijders aan elkaar knopen door de inzet van mesh-technologie. Deze kunnen van positie veranderen, de groep verlaten en weer terug komen en het netwerk hersteld de verbinding zelf. De range tussen twee rijders, nodes in het netwerk kunnen naar mijn ervaring zeker 800 meter uit elkaar rijden zonder dat de verbinding staakt. Uiteraard zijn er omstandigheden waar in dit veel minder is met name in de stad of in de buurt van heel veel radio verkeer. Mijn huidige Cardo Palktalk is onderdeel van ons netwerk en met mijn Garmin Zumo XT gepaird voor gesproken navigatie. Pas als ik de aanwijzing niet begrijp kijk ik even op de navi. Ook kun je de telefoon pairen via Bluetooth dit werkt goed en is goed te verstaan door nois canceling technieken. Je kunt echter ook de telefoon aan de navi pairen waardoor je kunt zien wie er belt of zelf via je telefoonboek iemand bellen.
Zijn er ook andere aanbieders, natuurlijk zijn die er. Vergelijkbare technologie wordt door Sena geleverd. Zij hebben zelfs een communicatiesysteem met ingebouwde camera. Ik zelf geen ervaring met Sena maar ik lees goede recenties van de Sena systemen. In ons nadeel werkt dat er geen overeenstemming over een standaard is bereikt. Je moet dus met je groep kier voor Sena of Cardo, want deze systemen zijn niet interoperabel. Lastig als je een uitgebreide kennisenkring hebt waar je wel een toertochtje mee wil rijden.
Voor ons betekenen deze systemen onderweg een stukje veiligheid, je kunt elkaar wijzen op gebaren of door een situatie loodsen. Het gebruik voorkomt meestal dat je elkaar in druk stadsverkeer kwijt raakt. Natuurlijk is het ook een gehaktballen net (militair jargon voor zinloos radioverkeer) waar gezellig op gekletst wordt. Dat maakt de ritten toch leuker, dat vinden wij.