Algemeen

Over het algemeen worden van een motortoertocht redelijk veel foto’s gemaakt. Dit gaat meestal gewoon lekker spontaan. Maar omdat wij onze motortoertocht goed willen documenteren wil we reeds in de voorbereiding stil staan bij dit onderwerp. Niet dat we een heel script willen maken, maar meer de organisatie van het fotograferen en filmen. Omdat je niet alles zelf kan doen is goed een taakverdeling te maken. Die taakverdeling is ook handig met de verdeling van de middelen , en alle leden staan dan op wel op foto en film. Anders ben jij diegene die nooit ergens gefotografeerd of gefilmd is. Meestal film ik met een actioncam delen van de motortoertochten waar ik aan deelneem. Niet zelden weet ik dan niet meer waar de locatie is waar ik dat stuk heb gefilmd of waar ik die mooie foto heb gemaakt. Daar heb ik nu een oplossing voor.

 Zorg dat de datum en tijd op je camera’s gelijk is aan die van het navigatie apparaat. Bij de Garmin Zumo kun je instellen dat deze een gps track maakt terwijl je rijdt. Dit gaat helemaal automatisch. Deze gps track bevat niet alleen de tijd en je positie maar ook de hoogte en je snelheid. Met deze track kun je dan reconstrueren op welke locatie een foto is genomen of waar je gefilmd hebt.

Door de grote opslag capaciteit van  de huidige media hoef je tegenwoordig nauwelijks rekening te houden met de opslag.  Het is wel noodzakelijk dat je van de foto’s en films dagelijks  een back-up  maakt. Stel dat er iets met je camera gebeurt dan ben je alles kwijt. Ik maak een back-up door de foto’s  en video’s  ’s avonds op een kleine (10”) laptop te zetten en nog een keer op een usb schijfje dat ik bij me heb.  Ik vind zo’n laptopje sowieso handig voor bijvoorbeeld de reparatiehandleiding van de motor , het vastleggen van het verslag en om eventueel de route aan te passen.

Fotograferen

Fotograferen is door de digitale camera niet alleen goedkoper geworden, het is in veel gevallen ook gemakkelijker. Voor onze toertocht gaan we fotograferen met een pocket camera en met een spiegelreflex camera. De pocket camera heeft als voordeel dat de camera klein is en snel gebruiksklaar. De lens van deze toestellen heeft meestal zijn beperkingen. Dit is vooral te zien in het zoom vermogen en het vermogen om te fotograferen met weinig licht. Desondanks leveren de huidige compact camera’s een behoorlijke beeld  kwaliteit op. De compact camera bewijst zijn nut bij het vastleggen van sfeer, snel een paar plaatjes schieten. De spiegelreflex camera is door de vele instel mogelijkheden en de kwaliteit van de lenzen de compact camera de baas. Wel vergen de vele instelmogelijkheden van de spiegelreflex camera meer kennis van de fotograaf. Daarnaast kost het meer tijd om alle instellingen te doen. Echter een mooie foto maakt dit alles weer goed. De spiegelreflex is beter voor het maken van portret beelden, natuur foto’s en actie foto’s.

Voor het maken van mooie foto’s met een spiegelreflex camera moet je dan ook de tijd nemen. Ik heb tijdens een motortoertocht van de rijders een actie foto gemaakt terwijl ze uit een haarspeld bocht komen. Dit geeft een mooie foto waardoor je met een glimlach kan terug denken en die rit.

Foto’s gebruik ik meestal ook in een film die ik maak van de motortoertocht. Door gebruik te maken van de gps track kun je deze film dan mooi chronologisch opbouwen. Mocht jouw navigatiesysteem geen gps track kunnen aanmaken, kun je tegenwoordig al een sleutelhanger met een ingebouwde gps track functionaliteit kopen.

Als je foto’s in een film wilt verwerken stel dan als dat kan de juiste beeldverhoudingen in. Is de beeldverhouding niet juist en je moet inzoomen, verlies je mogelijk informatie.

Maak ook regelmatig met het toestel een foto van de eigenaar van het toestel zodat deze ook voorkomt op zijn eigen toestel.

Filmen

Het filmen is volgens mij net als bij fotograferen in te delen in twee categorieën. Echter in tegenstelling is die indeling niet naar de technische mogelijkheden van de camera’s maar hoe je de camera gebruikt. In dit artikel wil ik indelen naar actioncam, het filmen tijdens het motorrijden en de tweede categorie is eigenlijk vergelijkbaar met het gebruik van de compact camera. Met de filmcamera kun je prima de sfeer tijdens de motortoertocht vastleggen. Ook is het mogelijk om interviews te filmen of te videobloggen. Videocamera’s zijn door dat ze nu gebruikmaken van geheugenkaartjes in plaats van tape kleiner geworden. Daardoor wordt eenvoudiger om deze camera mee te nemen. Voor deze motortoertocht wil ik gebruik gaan maken van een full HD camera met de afmetingen van mobiele telefoon. Daarnaast voor de stabiliteit een driepoot statief dat ingeklapt weinig ruimte inneemt. Met de driepoot kun je de camera ook gewoon ergens neerzetten en laten opnemen terwijl jij je weer bij de rest voegt. Moet je hem na afloop natuurlijk niet vergeten mee te nemen. Bij een motortoertocht heb ik zelf nog nooit een filmcamera zo gebruikt. Ik wil daar deze keer echt de tijd voor nemen. De actioncam gebruik ik om mooie stukken route te filmen.

Jammer genoeg is de camera die ik heb moeilijk te bedienen terwijl je rijdt. Er zijn wel camera’s met een afstandsbediening die je met velcro op je stuur kan vastmaken. De prijs van zo’n camera (300 + euro)  heeft mij er echter van weerhouden. Daar ik dit voor mijn hobby doe en je je geld maar één keer kan uitgeven heb ik besloten  ook hiervoor een Chinese kloon voor in te zetten. De camera is min of meer een copy van de Drift HD170. Ik ben erg onder de indruk van de beeldkwaliteit. Zeker vergeleken met die van de oregon actioncam die ik hiervoor gebruikte. Vergelijk dit filmpje maar eens met deze. Voor deze motortoertocht wil ik al proberen zoveel mogelijk mooie film locaties vooraf te identificeren en door middel van een waypoint aan te geven in de route.  De camera kan in een houder worden gestoken die met velcro aan de rechterzijde van mijn helm is bevestigd. Door dat een systeemhelm is is er weinig plaats waar je de camera kan bevestigen.  De mooiste plek is waarschijnlijk boven op je helm, maar omdat het kinstuk omhoog scharniert kan dat niet. En omdat rechts de zendontvanger van het bluetooth communicatiesysteem zit moet de camera dus rechts. Om te gaan filmen moet ik dus stoppen om de camera aan te zetten. Dan kan ik drie uren aan één stuk filmen. Dit heeft echter geen zin. De kijker raakt hierdoor verveeld. Beter is proberen de mooie stukken te filmen en met monteren dit tot fragmenten terug te brengen. Hierbij is mijn ervaring dat oefenen baart kunst. Ik kijk ook wat andere en soms meer professionele filmmakers doen. Een goed voorbeeld zijn Ewan McGregor en Charlie Boorman van de Long  Way Down.  Bekijk de film eens op onze video site of bezoek hun site

Video bestanden, vooral in HD kwaliteit, zijn erg groot. Een tweede geheugenkaart een tweede accu zijn eigenlijk onmisbaar als je een hele dag op pad bent. Natuur kun je het geheugenkaartje ook bij de lunch ontladen op een laptopje maar even een geheugenkaart en een accu verwisselen gaat vlugger.

Inmiddels ontstaat er een behoorlijk draadje met ervaringen en test van cameraposities op ons forum. Ik zou zeggen neem er eens een kijkje, je zult zien dat je voor relatief weinig geld zelf aan de slag kunt.

Deze website maakt gebruik van cookies enkel om de website goed te laten functioneren, er wordt geen persoonlijke data vastgelegd.
Ok