Motorkleding

Een belangrijk onderwerp maar eigenlijk vindt ik het moeilijk om aan dit artikel te beginnen. Waarom er aan beginnen dan? Nou gewoon omdat het hier thuis hoort. Kleding beschermt je tegen de invloed van de elementen en voorkomt mogelijk erger indien je onderuit schuift, naast de helm is motorkleding het enige passieve beveiligingsmiddel. De huidige motorkleding probeert je ook zichtbaar te maken met felle kleuren en reflecterende stukken. Motorkleding moet aan een eisen voldoen:

  • Hoog draagcomfort (ook als je niet op de motor zit)
  • Bescherming bij een val
  • Beschermen tegen weersinvloeden (koud, warm, regen)
  • Warmte en zweet afvoeren
  • Reflecterende of retro-reflecterende eigenschappen hebben

In de basis bestaan er eigenlijk twee hoofdgroepen motorkleding; textiel en leder. 

Afgekeken van outdoorkleding bestaat goede motorkleding uit meerdere lagen die afhankelijk van de omstandigheden kunnen worden gecombineerd. De eerste laag bestaaf uit de onderkleding. Over de onderkleding kan als het koud is een midlayer worden gedragen. Dit is een isolerende laag. Vervolgens de outlayer waar de beschermde delen in zitten. In enduro en offroad wordt de bescherming vaak als een apart "vest" uitgevoerd, maar daarover een een shirt zodat zweet snel afgevoerd kan worden.

Textiel motorkleding

Textiel kleding bestaat over het algemeen uit een jas en een broek die uit meerdere lagen bestaat. De buitenlaag bestaat een stevige textiel die wat weg heeft van het materiaal waar spijkerbroeken van worden gemaakt het heet Cordura. Dit is een polyamide van DuPont, gebruikt voor all-weather kleding, meestal Cordura 500 D. Daaronder vindt je dan meestal een laag die water en winddicht is. Tenslotte zit er dan een thermische laag in. Die lagen zijn over het algemeen te verwijderen. Hierdoor kun je afhankelijk  van de weersomstandigheden je kleding aanpassen. Zelf rijdt ik het hele jaar door en ik heb nooit koud gehad, wel soms wel te warm trouwens. De elle bogen en de rug partij zijn voorzien protectoren mocht je toch het asfalt van dichtbij willen bekijken. De betere kleding bevat tegenwoordig Goretex of een dergelijk materiaal. Goretex heeft de eigenschap dat ademend is. Water kan er dan wel uit maar niet in. In veruit de meeste jassen en broeken zit een ventilatiesysteem van ritssluitingen die open gezet kunnen worden zodat het doorwaait.

Speciaal voor de zomer bestaat er zogenaamde doorwaai kleding. Dit zijn jassen en broeken waar grote panden zijn gemaakt van gaas zodat het door kan waaien. Enige nadeel bij ons Nederlands wisselvallig weer is dat deze doorwaaikleding natuurlijk  niet waterdicht is.

De nieuwste trend die lijkt te ontstaan waait over van de outdoor kleding. In de kleding van KLIM en ook van Revit wordt opgebouwd uit meerdere lagen die je ook los kunt dragen. Het begin met zogenaamd functie ondergoed, daarover een midlayer en daarover een motorjas. Mocht het regenen trek je daarover regenkleding aan. De gedachte is dat je de kleding gemakkelijker kan aanpassen aan de omstandigheden. Bij voor in het vroege voorjaar is het 's morgens nog fris, trek ik dus een fleece aan omder mijn doorwaai jas. 's Middags kan die weer uit als de temperatuur is opgelopen. 

Mijn ervaring is dat textiel motorkleding tot op zekere hoogte waterdicht is. Een hele dag in de regen is zelfs voor de beste pakken funest. Tenzij het glad is rij ik het gehele jaar door en eigenlijk komt het slechts 1 a 2 maal per jaar voor dat het echt zo slecht is. Toch heb ik besloten voor de motortoertocht naar Noorwegen een regenoveral aan te schaffen.

Textiel vrijetijds motorkleding

De laatste jaren is er hele nieuwe soort motorkleding ontwikkeld. Motorkleding die er uitziet als vrijetijds kleding maar wel ontwikkeld en geschikt is voor motorrijders. Voorbeeld hiervan is de motorjeans. Niet gelijk van een andere jeans te onderscheiden maar bij nadere inspectie zwaarder uitgevoerd. Over het algemeen is de jeans geweven met kevlar garen zodat er een hogere slijtweerstand wordt bereikt. De vrijtijds motorkleding is modieus en heeft prima bescherming maar is over het algemeen niet waterdicht. Tegenwoordig zijn er naast de jeans ook hoodies, vesten maar ook schoenen die er uitzien als sneakers maken het geheel af. Zelf draag ik graag de motorjeans als ik tripjes maak. 

Leder motorkleding

Nu wordt het wat ongemakkelijk, ik heb zelf namelijk geen ervaring met een leren motorpak. Daar heb ik een aantal redenen voor. Ten eerste vindt ik dat het niet past bij een BMW RT. Ten tweede is het voor mij niet flexibel genoeg om dat ik hele jaar door rij.

Anders dan bij textiel is er in leder een groot verschil tussen de verschillende collecties. Grofweg kun je deze in drie categorieën indelen; sportief, western en overig. Bij die categorieën hoort ook een type rijder. De sportieve kleding bestaat meestal uit een raceoveral en wordt gedragen door motorrijders met sportieve motorfiets. De western look schijnt het best te passen bij shoppers en custom motorfietsen. In de categorie overige vind je nog wel hoofdstromingen, pilot jackets en sixties. Een groot voordeel van leer is dat het enorm slijtvast is. Als je onderuit schuift en je schuift nog een poosje over het asfalt dan kun je maar beter een leren pak aan hebben. Op een sportfiets is het zowel esthetisch gezien als voor veiligheid dan ook een must dat je dan leer draagt. Als ik met motorrijders die een leren pak dragen spreek en hun vraag naar hun ervaringen dan is het eerste wat men noemt is het draag comfort. Het schijnt super te zitten. Wat mij betreft is het grootste nadeel dat leer zeker niet waterdicht is, je zult altijd nog regenkleding mee moeten nemen.

Onderkleding

Onderkleding hoort als eerste laag op het lichaam. Onderkleding zorgt voor regulering van vocht van transpiratie en verdeling van temperatuur. De meeste leveranciers van motorkleding voeren tegenwoordig ook onderkleding, ook wel functie ondergoed genoemd. Maar zelfs bij de supermarkt de Lidl heeft regelmatig terugkerend motorkleding thema en daarbij verkopen ze ook functie ondergoed voor een acceptable prijs. Zelf draag ik het BMW functie ondergoed, het zit comfortabel zelfs bij hoge temperaturen ik heb het gedragen rechtstreeks onder het BMW motorpak. 

Schoeisel

Hoewel er speciale motorlaarzen zijn zweer ik toch bij mijn kisten. Dit zijn militaire laarzen. Ze zijn behoorlijk waterdicht, stevig en hebben een hoog draag comfort. Je kunt er fatsoenlijk op lopen. Dat laatste is bij motorlaarzen vaak niet het geval. Speciale motorlaarzen zijn er hoofdzakelijk in drie vormen: Sportief, normaal, cross en western. Het is sterk aan te raden goed schoeisel te dragen. Het dragen van slippers of sportschoenen is uit den boze, mocht je onverhoeds vallen dan is de ramp niet te overzien. Er zijn tegenwoordig overigens motorlaarzen die er uitzien als sneakers maar gemaakt uit stevig een slijtvast materiaal,  maar mijn ervaring is dat stevige motorlaarzen echt een must zijn. Dan maar minder modieus maar beschermt tegen al te ernstige schade mocht je vallen en de motor op je terecht komen. Maar ik heb al meegemaakt dat een aanhanger een blokje hout heeft verloren, was blij dat ik laarzen aanhad. Voor enduro en motorcross heb je crosslaarzen nodig die bescherming bieden tegen opspattende stenen en takken tijdens het offroad rijden.

Handschoenen

Handschoen beschermen de handen van de motorrijder tegen de elementen en voor schuifschade bij een val. Verkrijgbaar in leder en textiel. Voor de winter periode zijn er gevoerde en van Goretex voorziene handschoenen die de handen warm en drooghouden. Goede handschoenen zorgen er ook voor dat je nog “contact” met het gas hebt. ’s Zomers is het voldoende om dunne motorhandschoenen te dragen. Deze beschermen je niet alleen als je valt maar bijvoorbeeld ook tegen zonnebrand en insecten.

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming op maatGehoorbescherming is voor de meeste motorrijders noodzakelijk om gehoorschade te voorkomen. Gehoorschade ontstaat als iemand voor een langere tijd wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 80 dB met lawaaidoofheid tot gevolg. Het lawaai bij motorrijden ontstaat niet zo zeer dor het geluid van de motor maar door de voortdurende luchtstroom langs de helm. Bescherming kan worden verkregen door het dragen van gehoorbescherming. Hiervoor kunnen de zachte disposabel  oordoppen dienen maar deze bieden weinig draagcomfort en sluiten geluid helemaal af waardoor er het risico ontstaat dat je sirene van een voorrangsvoertuig niet hoort. Meer draagcomfort maar ook meer selectieve afscheiding bieden de op maat gemaakte gehoorbescherming. Deze hebben een filter dat de schadelijke geluiden weg filtert maar bijvoorbeeld spraak gewoon doorlaat. Voor het op maat maken moet je naar een gespecialiseerd bedrijf. Vooraf je oren goed schoonmaken, want dat dit bedrijf controleert dit eerst omdat anders de oordoppen mislukken. Daarna wordt een soort gel in je oor aangebracht die even moet uitharden. Daarna wordt er een afspraak met je gemaakt voor het afhalen van de oordoppen. Bij het ophalen wordt even verteld hoe je ze moet plaatsen en onderhouden. Tevens wordt getest of ze goed afsluiten. Tegenwoordig kun je ook kleine luidspreker laten meegieten. Hierdoor kunnen ze ook voor de weergave van het geluid van de navi of als de situatie dat toelaat muziek. Op veel motorbeurzen hebben gespecialiseerde bedrijven een stand waar je ze gelijk kan laten aanmeten. Handige tip is dat oordoppen bij veel bedrijven in ARBO pakket zitten en misschien in overleg met je leidinggevende via deze weg kan laten aanmeten.

Deze website maakt gebruik van cookies enkel om de website goed te laten functioneren, er wordt geen persoonlijke data vastgelegd.
Ok