Algemeen
De tijden waar bij je moest navigeren via een kaart in je tanktas of via een bolletje streepje route beschrijving zijn lang vervlogen. Tegenwoordig kan ook de motorrijder beschikken over een elektronisch navigatie apparaat. De concurrentie in navigatiesystemen voor auto’s is moordend na de introductie door de grote merken is de markt inmiddels overspoeld met producten van andere leveranciers waardoor de prijs sterk gedaald is waardoor auto navigatie vrijwel voor iedereen bereik baar is. Dat is bij motornavigatie niet het geval.
Motornavigatie
We spreken van motornavigatie indien het navigatietoestel door de leverancier specifiek ontworpen is voor het gebruik op de motorfiets. De markt voor motornavigatiesystemen wordt gedomineerd door twee merken, Garmin en TomTom. De nieuwste motornavigatie systemen zijn meer dan alleen navigatie, het zijn ook bibliotheken met nuttige punten, muziekspeler en handsfree voor je telefoon. Welk apparaat het meest geschikt is voor jou is afhankelijk van wat je ermee wil doen en een beetje hoe je in de wedstrijd staat. Wil je van A naar B navigeren ontlopen de merken elkaar niet, dit is basis functionaliteit die prima in orde is. Ben je een beetje een nerd zoals ik en wil je veel zaken naar je eigen hand zetten dan is Garmin Zumo XT jouw apparaat. Wil je gewoon een leuke route rijden die het apparaat met een paar handelingen voor je maakt dan is de TomTom Rider misschien meer geschikt apparaat. Wil je buiten de gebaande paden, off road dus dan gaat dit op moment van schrijven alleen met het apparaat van Garmin. Deze ondersteunt het laden van tracks, daarover later meer. Beide merken ondersteunen inmiddels het laden van routes in het GPX format.
Smartphone
Een snel groeiende groep motorrijders gebruikt geen dedicated navigatiesysteem maar de smartphone die de meesten van ons toch al bij zich hebben. De smartphone heeft dus niet alleen het fototoestel en voor een groot deel ook de filmcamera verdrongen maar nu lijkt ook het navigatiesysteem hieraan ten prooi te vallen. Er is een breed aanbod van navigatiesoftware zowel in het Andriod alsmede Apple appstore. De keuze is zo breed dat daar apart artikel aan gewijd moet worden. Met de smartphone als navigatie is er niet alleen een breed scala aan navigatieapps beschikbaar maar ook bevestigingssystemen voor op de motor. In het verleden was een groot voordeel van motornavigatiesystemen dat het kaartmateriaal op het apparaat zelf staat, terwijl die bij smartphones een verbinding met het internet nodig hebben. Met dalen van de prijzen voor roaming internet is dit in ieder geval in Europa geen probleem meer. De hoeveelheid beschikbare informatie op het internet is als het ware geëxplodeerd. Wie kan zich nog voorstellen dat je hotels moet zoeken zonder booking.com nog maar te zwijgen van andere mogelijkheden voor overnachten als AirBnB of CouchSurfing. Al deze informatie is beschikbaar op je smartphone. Betekend dit het einde van de motornavigatie systemen? Waarschijnlijk niet, ook Garmin en TomTom zitten niet stil. Want met het steeds krachtiger worden van de hardware van smartphones stijgt ook de prijs. De vlaggenschepen van Apple en Samsung kosten meer dan 1000 euro, het ligt helemaal aan jou of je dat aan het stuur van je motor wilt bevestigen. Dat is toch vlug twee maal de prijs van motornavigatie systeem. Kijk je naar de nieuwste telg in de Garmin familie de Zumo XT dan zie je dat dit navigatiesysteem veel informatie via je smartphone beschikbaar maakt in je navigatiesysteem zonder dat je van app hoeft te wisselen. Ook informatie over toerischtische lokaties die je kunt bezoeken inclusief recenties uit websites zoals Foursquare en iOverlander. Dus er valt echt wat te kiezen.
Off-road navigatie
Ik ben een fan geworden van off-road rijden. Een grote trip naar Marokko gemaakt en helemaal verliefd geraakt. Off-road zijn er veelal geen wegen ingetekend voor turn-by-turn navigatie in het kaartmateriaal, als je al gebruikt maakt van wegen en paden. In plaats van routes wordt gebruik gemaakt van tracks, dit is een lijn op de kaart die je met je positie indicator moet volgen. De huidige TomTom kan dit niet. Garmin wel en ook voor de smartphone zijn navigatieapps beschikbaar die dit ondersteunen. Bij mijn reis naar Marokko heb ik gebruik van twee navis, naast de Garmin Zumo had ik ook (als veiligheid) een outdoor navigatiesysteem de Garmin E-trex Touch35. Wel een klein scherm maar prima te doen. En blij dat ik dat gedaan heb, het gaf me veel zekerheid.
Digitaal dashboard
De allernieuwste ontwikkeling op motoren is het digitale dashboard. BMW heeft na BMW heeft op haar dashboard navigatie beschikbaar gemaakt. Via de BMW connected app op je telefoon maak je of selecteer je een route en op je dashboard verschijnt een pijl bij iedere verkeerssituatie waar je een keuze moet maken, die meest recente laten ook de kaart weergave zien. Hier zie je dus een convergentie van dashboard, navigatie, boordcomputer en handsfree set. Waarschijnlijk vergeet ik nog functionaliteit. Ik gebruik de motor ook vaak als dagelijks rijder en dan neem ik geen navigatie mee, ik weet waar ik woon en werk. Maar moet je onverhoeds toch naar elders dan is toch handig om je smartphone even het adres op te zoeken en vervolgens via het dashboard navigatie aanwijzingen te krijgen. Eigenlijk hoef je dus geen keuze te maken ik laat de situatie dicteren welke navigatie mogelijkheid dat ik gebruik.
Routes
Hoewel ondersteund door software is het maken van een leuke route best veel werk, zeker als je voor de verschillende systemen een zelfde route moet opleveren. Uit motortoertochten uit het verleden blijkt dat het heel moeilijk is deze gelijk te krijgen. Verschillende navigatiesystemen en applicaties gebruiken eigen route algoritmes. Dat kan storend zijn maar als je voor de belangrijke punten een waypoint gebruikt dan kan er eigenlijk alleen verschil zijn in de tussenliggende trajecten. Om meerdere redenen maak ik vooraf een route. De primaire reden is dat ik maar een beperkt aantal vakantiedagen voor motorrijden beschikbaar heb. Dan wil ik zeker geen mooie wegen missen, hoewel dat misschien minder avontuurlijk is. Tegelijkertijd kun je natuurlijk gewoon van de route afwijken, het is slechts een plan. Het ontwikkelen van de route betekend voor mij ook voorpret in de wintermaanden. De route geeft natuurlijk een stukje rust, ik plan bijvoorbeeld pauzes hoef ik niet te zoeken tijdens rijden. Tegelijkertijd is dit wet van meden en perzen, ik kan immers stoppen waar en wanneer ik wil. Inmiddels zijn er op het internet meerdere sites waarmee je een route kan maken dat hoeft allang niet meer op de PC. Ik ben zelf nog wel een groot aanhanger van Basecamp van Garmin maar ik vrees dat de dagen van deze software zijn geteld, er is de laatste jaren geen functionaliteit toegevoegd. Wil je zelf routes maken kijk dan eens op de volgende websites;